24.12.09

Οι καλύτερες συναυλίες της δεκαετίας



Παρακάτω ακολουθεί μια ταπεινή λίστα με τις πέντε καλύτερες συναυλίες απο ένα ταπεινό μουσικόφιλο με βάση τις εμπειρίες που είχε απο την περασμένη πλέον δεκαετία. Σίγουρα η λίστα θα ήταν διαφορετική αν είχε καταφέρει να παρευρεθεί σε όλες τις συναυλίες (ή μήπως πάλι η ίδια θα ήταν;). Άλλωστε τα καλύτερα έπονται σύντροφοι!  
Οποιαδήποτε επίσης ταύτιση με πρόσωπα και καταστάσεις, πιστέψτε με, δεν θα τον παρεξηγήσει. 



5. Tool
Terra Vibe-06/09/2007

Όταν η  καλύτερη μπάντα ίσως της δεκαετίας έρχεται για συναυλία στην πόλη σου, για δεύτερη μάλιστα φορά μέσα σε ένα χρόνο, δεν απομένει παρά να συμμετέχεις κι εσύ σε αυτή τη μυσταγωγία που πρόκειται να λάβει μέρος. Η απόπειρα να κάνεις μια περιγραφή μιας συναυλίας των Tool είναι εκ των πραγμάτων προβληματική, οι εθισμένοι το γνωρίζουν καλά. Οι τύποι κινούνται σε μία άλλη διάσταση. Εσύ απλά προσπαθείς να τρυπώσεις έστω και για λίγο σε αυτήν. Όταν όμως παίζουν ζωντανά τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα. Σε καλούν να μπείς στον κόσμο τους. Δεν θα σε τραβήξουν όμως με το ζόρι. Ξέρεις, δεν σκοτίζονται και πολύ. Απλά θα σε αφήσουν να αποφασίσεις αν θέλεις. Θέλεις;
But,
It's not enough.
I need more.
Nothing seems to satisfy.
I said,
I don't want it.
I just need it.
To breathe, to feel, to know I'm alive.

(Stinkfist, Aenima)




4. Black Sabbath
Velvet Revolver, Black Label Society, Wastefall-Terra Vibe-25/06/2005


Η είδηση για την επερχόμενη συναυλία των Black Sabbath στην Αθήνα συγκαταλέγεται σε αυτές που χρειάζεσαι λίγα δευτερόλεπτα για να τις συνειδητοποιήσεις. Οι Black Sabbath στην Ελλάδα; Οκ, έχουν ξανάρθει! Αλλά με το original line-up; Με Ozzy; Το αιώνιο ψευτοδίλημμα  Black Sabbath με Ozzy ή Dio δεν με αφορά. Αυτό που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί είναι οτι οι Black Sabbath αποτελούν τον μεγαλύτερο ογκόλιθο στο οικοδόμημα του σκληρού ήχου. Και σίγουρα περισσότερο σε αυτό έχει συμβάλλει η πρώτη περίοδος της μπάντας.
Όλοι εκείνες τις μέρες σκέφτονται οτι η μπάντα βγήκε στο δρόμο για αρπαχτές. O μόνος λόγος που επανασυδέθηκαν ουσιαστικά είναι για τα live, μιας και προφανής λόγος για περιοδεία, όπως νέα κυκλοφορία, δεν υπάρχει. Ο Ozzy συνεχίζει τα καραγκιοζιλίκια εκτός σκηνής και όλοι έχουν την υπόνοια οτι και οι υπόλοιπη μπάντα αγγαρεία κάνει. Όλα αυτά φαίνεται δεν πτόησαν κόσμο και κοσμάκη που γέμισε εκείνη τη βραδιά τη Μαλακάσα όσες λίγες φορές το έχει κάνει μέχρι σήμερα.
Ήταν Σάββατο και τα πάντα μαύρισαν. Όσοι μέχρι την τελευταία στιγμή παρέμεναν επιφυλακτικοί λύγισαν απο τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα του εισαγωγικού Ν.Ι.Β. Απλά τα πάντα ξεπέρασαν και την πιο αισόδοξη πρόβλεψη του πιο die-hard sabbath οπαδού. Ήχος, απόδοση, setlist άψογο! Ο κόσμος σε παροξυσμό, με πρωτόγνωρη συμμετοχή.  O Ozzy να χτυπιέται σαν τρελός και οι Iommi, Butler και Ward  απλά αρχοντικοί. Η Γένεσις Όλων μπροστά σου, έστω και καθυστερημένα. Who cares?



3. Monster Magnet
Ρόδον-16/04/2004


Τι συμβαίνει όταν οι πλανήτες είναι ευθυγραμμισμένοι πάνω απο τη πόλη σου; Όταν αστεροειδείς και κομήτες παίρνουν περίεργες τροχιές; Όταν το φώς των αστεριών τρεμοπαίζει σε φρενήρη ρυθμό; Όταν οι μαύρες τρύπες αρχίζουν να φτύνουν αντί να καταπίνουν; Οταν οι γαλαξίες αρχίζουν να κινούνται σε αντίθετη φορά; Όταν το σύμπαν έχει αλλάξει λίγο θέση; Τότε μάλλον ναι! Οι Monster Magnet παίζουν καπου εκεί κοντά!
Αντικειμενική περιγραφή και μετριασμένες αντιδράσεις είναι λέξεις άγνωστες μπροστά στον Dave Wyndorf και τη παρέα του. Άλλωστε και η προσωπική πορεία του εν λόγω κυρίου δεν συμβαδίζει με κάτι τέτοιο.  Ο Wyndorf ακροβατεί σε αυτό που ζείς και σε αυτό που θα ήθελες να ζείς. Το soundtrack της ζωής μας δηλαδή, όπως έχει πεί και κάποιος απο δω μέσα. Sex, drugs & rock' n' roll μας έχει φωνάξει παλαιότερα. Μάλλον έχει επιλέξει κυρίως το τρίτο δρόμο αφού έχει καταφέρει να συνεχίζει ζωντανός. Αλλά για να μας φέρνει τον ουρανό με τ' άστρα εδω κάτω, μήπως πρώτα πρέπει να πηγαίνει ψηλά, πολύ ψηλά για να τον κατεβάσει; Ο ίδιος το ξέρει! Εμείς δεν χρειάζεται.
Όλα στο ζενίθ λοιπόν. Έτσι και σε αυτό το κονσέρτο. Ένταση, πάθος, ιδρώτας, γκόμενες και καπνισμένοι φαλλοί! Το Ρόδον ζεί τις τελευταίες του μέρες και μείς τις δικές μας. Οι τοίχοι του σείονται συθέμελα. O κύριος Wyndorf  είναι εδώ και μας αναγγέλλει:  Ταξίδια πραγματοποιούνται προς πάσα κατεύθυνση και πέρα απο κάθε φαντασία, απο κάθε τι ορατό. Rock' N' Roll  με αρχίδια!

(Λόγω έλλειψης οπτικοακουστικό υλικού μόνο φωτογραφικά ντοκουμέντα υπάρχουν απο εκείνη τη βραδιά)

 2. Manu Chao & Radio Bemba Sound System
 Patti Smith, Locomondo-Terra Vibe-10/07/2008



Η συγκεκριμένη συναυλία έχει πλέον καταγραφεί, στο μυαλό όλων όσων ήμασταν εκεί, ως το μεγαλύτερο party στο οποίο συμμετείχαμε! Και ήταν πραγματικά μεγάλο σε όλα του! Σε διάρκεια, σε ενέργεια, σε  ένταση! Ποτέ το εισιτήριο δεν ήταν τόσο φθηνό. Ποτέ το Terra Vibe δεν γέμισε τόσο. Ποτέ δεν χόρευαν ξέφρενα τόσοι πολλοί άνθρωποι για τόση πολύ ώρα. C’est la panik, panik, panik! ξεκίνησε ο Manu να τραγουδάει και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα ακολουθήσει.
Σε ένα τελείως απέριττο σκηνικό η παρέα αυτή μας πήρε απο το χέρι και μας ταξίδεψε σε όλο  το κόσμο. Μετά απο δύο ώρες και κάτι συνειδητοποιήσαμε ότι μόλις είχαμε πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη  βόλτα μας, απανταχού της γής. Δεν νομίζω να υπάρχει παγκοσμίως καλλιτέχνης που να έχει καταφέρει να πάρει τα καλύτερα στοιχεία απο μουσικές όλου του κόσμου και να τα έχει παντρέψει τόσο καλά και τόσο δυναμικά.
Δεν ξέρω σε πόσους οι μελωδίες του ακούγονται αφελείς και παιδικές, αλλά εδώ είναι το μυστικό αγαπητοί μου. Μπροστά σε αυτό που βλέπεις και ακούς δεν μπορείς να μην παρασυρθείς σε μία ανεμελιά, όπως τότε που ήσουν παιδί! Σε μια καθαρότητα και σε μια ειλικρίνεια που δύσκολα την βρίσκεις γύρω σου σήμερα. Σε συναισθήματα ξεκάθαρα και έντονα. Σε βιώματα που σου διδάσκουν να είσαι και εσύ εδώ! Όλοι μας! Γιατί προορισμός υπάρχει και αυτός θα είναι πάντα μια επόμενη στάση.
Esperanza!!!




 1. AC/DC
 The Answer-Ολυμπιακό Στάδιο-28/05/2009

Αρκετά πιο παλιά, αποσβολωμένοι μπροστά σε μία οθόνη βλέποντας ακόμη μια συναυλία των AC/DC:
-Πάει! Ποτέ δεν θα τους live αυτούς τους ανθρώπους!
-Γαμησέ τα! Και δεν τους βλέπω να ξαναβγαίνουν σε περιοδεία.
-Και να βγούν τι θα γίνει; Σε κανένα Μόναχο ή Σύδνεϋ θα ξαναπαίξουν.
-Ναι, δεν έχεις άδικο!


Πιο παλιά, καλοκαίρι 2008:
-Τα μαθες; 
-Τι ρέ;
-Βγάζουν νέο album οι AC/DC.
-Έλα ρε. Λες να αρχίσουν και συναυλίες;
-Δεν ξέρω! Αλλα στο λέω, αν έρθουν απο Ευρώπη θα πάμε έξω να τους δούμε!
-Καλά, κάτσε να δούμε πρώτα τι θα γίνει!


Λιγότερο παλιά, χειμώνας 2008
-Έλα, ακούς; Βγήκαν οι ημερομηνίες για το Black Ice Tour στην Ευρώπη.
-Καί;
-Τι καί! Παίζουν σε Μιλάνο και Βαρκελώνη. Τελείωσε, θα το κάνουμε! Πάρε και τους άλλους να τους ψήσεις. Άλλωστε και το αεροπλάνο για κεί είναι φθηνό.
-Ναί ρε, αλλά όλες οι συναυλίες γίνονται sold-out μέσα σε λίγες ώρες!
-Γι' αυτό σου λέω, βιάσου!


Λίγες βδομάδες μετά
-Παράτα τα όλα και μπές internet να δείς ποια είναι πρώτη είδηση!
-Τι είναι ρε; Πες μου!
-Μπές και θα δείς!


Κάπως έτσι πρέπει και οι περισσότεροι να έμαθαν για το μεγαλύτερο συναυλιακό γεγονός που θα διεξαγόταν ποτέ στην Ελλάδα! Δέν ξέρω πόσοι είχαν τις ίδιες βλέψεις να ξεκινήσουν να πάνε στο εξωτερικό να τους δούν live ή πόσοι ήδη το είχαν κάνει, αλλά η είδηση οτι η πιο rock' n' roll μπάντα του πλανήτη θα ερχόταν στην Ψωροκώσταινα για να παίξει ζωντανά μας άφησε σέκους!!! Πώς το λένε; Ο ουρανός έπεσε στα κεφάλια μας. Νοιώσαμε τυχεροί. Εκλεκτοί ίσως!
Οι έχοντες γνώση ήξεραν τι να περιμένουν περίπου. Όχι, φίλε μου, τίποτα δεν ήξεραν! Όπως ούτε εγώ ξέρω τώρα αν θα έχω την ευκαιρία να ξανα αντικρύσω κάτι τέτοιο στην ζωή μου. Η πεμπτουσία της rock μουσικής μπροστά στα μάτια σου. Όλα έχεις δεί, διαβάσει, ακούσει  και ποθήσει απο μικρός ακούγοντας  rock είναι εδώ! Με ένα stage show πρωτόγνωρο για τα συναυλιακά δεδομένα της Ελλάδας, μας άφησαν με το στόμα ανοιχτό. Είναι αλήθεια! Ζωντανά και πάνω απ' όλα απλά!
Οι παππούδες δείχνουν το δρόμο! Η μουσική είναι για να περνάς καλά. Να διασκεδάζεις, να χαβαλεδιάζεις και να ζείς χωρίς να σκέφτεσαι το αύριο. Χτυπήσου λίγο, εκτονώσου. Ο πρώτος διδάξας  άλλωστε είναι εδώ!




Αλλα και κάποια live που δύσκολα θα ξεχαστούν:

Senser, Three Way Plane-An Club-06/11/2009
Soulfly, Incite-Gagarin 205-13/03/2009 & Μύλος Αποθήκη-14/03/09
Monster Magnet, Potergeist, HeadQuake-Gagarin 205-13/12/08 
Def Leppard, Whitesnake, Hannibal-Στάδιο Καραϊσκάκη-01/07/08
Kiss, Cinder Road-Terra Vibe-18/05/08
Motorhead-Θέατρο Λυκαβηττού-13/06/2007
Saxon, Masterplan-Gagarin 205-20/04/07
Rockwave Festival-Terra Vibe-(Wasp, Soulfly)19/06/2004 & (Judas Priest, Queensryche)-20/06/2004
Dio-Ark Nr.6-30/06/2003

Και κάποια, για τα οποία χτυπάμε το κεφάλι μας στο τοίχο, που δεν παραβρεθήκαμε:

Faith No More, Bliss-Θέατρο Βράχων-10/08/09
Die Krupps, Delightful, Amniosakos-Gagarin 205-10/04/2009
Ministry, Alien Industry-Zala Hristo Botev, Sofia, Bulgaria-12/07/08


Δεν υπάρχουν σχόλια: