12.1.11

Οι καλύτερες συναυλίες του 2010

Το παρακάτω αφιέρωμα περιλαμβάνει τις 10 (5+5) καλύτερες συναυλίες στις οποίες το Viva Muchachos έδωσε το παρόν κατα τη διάρκεια του 2010.

Στις πρώτες πέντε, το Viva στη χειρότερη απλά ικανοποιήθηκε, ενώ στις επόμενες πέντε το λίγοτερο ξεκωλιάστηκε.

Πρώτα όμως κάποιες σκέψεις-παρατηρήσεις:

Ονόματα
Για μένα η χρονιά που πέρασε απο άποψη ονομάτων ήταν ίσως η καλύτερη συναυλιακή όχι μόνο των τελευταίων ετών αλλά και γω δεν ξέρω απο πότε. Αυτό βέβαια δεν οφείλεται στο μεράκι κάποιων διοργανωτών, αλλά στο φαινόμενο των τελευταίων ετών που θέλει τα συγκροτήματα, κυρίως λόγω της χασούρας τους απο την τεράστεια μείωση στις πωλήσεις των δίσκων τους να δίνουν συνεχή live και να συμμετέχουν σε περιοδείες μόνα ή με παρέα. Έτσι καταφέραμε και είδαμε αρκετούς που ήρθαν για πρώτη φορά και που κανένας δεν τολμούσε να φανταστεί μέχρι και λίγα χρόνια πρίν. Πλέον δεν υπάρχει μπάντα στον πλανήτη που δεν μπορεί να έρθει στην Ελλάδα για live!

Κόστος

Στις περισσότερες συναυλίες βέβαια κάναμε το σκατό μας παξιμάδι για να πάμε, αφού τα χρήματα είναι λίγα και τα εισιτήρια συνήθως ακριβά. Δεν πας πια έτσι σε συναυλία. Οργανώνεσαι.
Λες, τον άλλο μήνα σκάνε οι Τάδε.
Ω, και γαμώ, γαμώ την πουτάνα μου βασικά, που να βρω τόσα λεφτά…
Οπότε, κόβεις από εδώ, κόβεις από κει...Η συναυλία τη σήμερον θέλει θυσίες.


Διοργάνωση

Στο σκληρό ήχο γενικά τα πράγματα πήγαν καλά, σε άλλες μουσικές όμως πολλές συναυλίες πάτωσαν ή και ακυρώθηκαν τελείως. Για άλλη μια χρονιά αποδείχτηκε ότι οι περισσότεροι διοργανωτές δεν σέβονται καθόλου τον πελάτη τους, και γιατί να το κάνουν άλλωστε, αφού πατάνε πάνω στον ενθουσιασμό μας και λένε "ότι και να κάνω θαρθουν". Στις περισσότερες συναυλίες το πρόβλημα ήταν ο χώρος, που φόρτωνε προβλήματα, είτε τον ήχο (βλ. συναυλίες στο Tae Kwon Do), είτε τις συνθήκες (βλ. το κρεματόριο Gagarin τσίτα Ιούλιο στους Clutch). Αν όμως ξαναέχουμε παρόμοια σκηνικά θα πρέπει να το ξανα…σκεφτούμε κάνοντας στην άκρη τον εφηβικό ενθουσιασμό μας…



Orange Goblin 
Lord 13, Lucky Funeral-An Club-16/01/21010

Οι Orange Goblin είναι απο εκείνα τα συγκροτήματα που χαρακτηρίζεις true! Μας ξέρουνε, τους ξέρουμε, τους εμπιστεύομαστε! Τι καλύτερο απο το να ξεκινήσει η χρονιά.
(+) Old school συνθήκες και απίστευτο πωρωτικό στρίμωγμα. Γουστάρω τις μπάντες που παίζουν με μεγάλο ενθουσιασμό και οι Goblin είναι τέτοιοι. Άσε που ξεσκίζονται στο Jagermeister.
(-) Τους έπρεπε μεγαλύτερη σκηνή. Ναι μεν σαν σκηνικό ο χώρος τους πήγαινε, αλλά ο κόσμος ήταν πάρα πολύς...
Detail: Mε το που πήρα θέση μία μπύρα έλουσε την καθάρια κεφαλήν μου, τη στιγμή που άνοιγα το σοβιετικό φλασκί μου για άλλη μια γουλιά…





Kylesa 
Dark Castle, Lucky Funeral-Σφεντόνα-25/04/2010

Μέσα σε λιγότερο απο ένα χρόνο οι Σαβαννέζοι αποφασίζουν και ξανάρχονται αλλα αυτή τη φορά ως headliners. Με το Static Tensions υπο μάλης δεν χρειάζονται και πολλά να σκεφτείς. 
(+) Το «νέο» είναι πάντα «ωραίο». Λίγοι αλλά φανατικοί, σε μία τυπική περίπτωση όπου μια μπάντα στα καλύτερά της δεν είναι ακόμα πολύ γνωστή, και παίζει μπροστά σε λίγους, και μόλις γίνει δημοφιλής και τρέχει ο κόσμος να την δει, θα έχει περάσει σε περίοδο παρακμής. Underground feeling αμερικάνικης προδιαγραφής.
(-) Ο κρύος χώρος, που μας λένε ότι θα σάξει και θα γίνει τούμπανο.
Detail: Όταν είσαι σε συναυλία στην οποία μπορείς να ανοίξεις τα χέρια δεξιά-αριστερά και να μην βρεις, νοιώθεις λίγο άβολα…



Garcia Plays Kyuss
Terra Vibe-10/07/2010

Η χρονιά ξεκινάει με το σουπερ νέο για το project του John Garcia, Garcia Plays Kyuss. Μια σειρά συναυλιών με τραγούδια αποκλειστικά των Kyuss απο τον πρώην(τότε)-νύν(τώρα) τραγουδιστή τους και κάποιους επίλεκτους του. Όσο ενθουσιασμός επικράτησε αλλη τόση απογοήτευση υπήρξε όταν ανακοινώθηκε οτι θα έρθουν και στην Ελλάδα στα πλαίσια της δεύτερης μέρας του Rockwave. Αλλά δε γαμιέται, θα πάω!
(+) Η φωνή των Kyuss, μια θρυλική μορφή μπροστά σου επι τω έργω. Η ερμηνεία των κομματιών, το λιγότερο ικανοποιητική. Δηλαδή τον Μάρτιο τι θα γίνει μαζί με Bjork και Oliveri;
(-) Ο χώρος, η μέρα, η ώρα, το Rockwave. Ο Λεωνίδας περισσότερους κατάφερε να μαζέψει. 
Detail: Οι αποσβολωμένοι fans των Fatboy Slim, The Ting Tings (ντινγκ-ντόγκ) και Dj Shadow που έπαιζαν την ίδια ημέρα.


Clutch
Speedblow-Gagarin 205-21/07/2010

Άλλο ένα συναυλιακό απωθημένο έγινε πραγνατικότητα. Μία απο τις καλύτερες κιθαριστικές μπάντες του δυτικού ημισφαιρίου στα μέρη μας. Η απρόσμενα μεγάλη προσέλευση του κόσμου το απέδειξε. 
(+) Το πόσο γούσταρε η μπάντα να παίζει. Κυριολεκτικά and the bands played on… Ο ήχος τους, και ο κόσμος που προσπαθούσε να γουστάρει μέσα Ιούλη μέσα σε κρεματόριο.
(-) Οι περίπου …100 βαθμοί Κελσίου που μετέτρεπαν το χώρο σε στρατόπεδο συγκέντρωσης με θύματα αθώους ροκάδες/μεταλλάδες.
Detail: Άρχισαν να γυρίζουν στο μυαλό μου όλα τα γνωστά περί εκμετάλλευσης κάποιων επιτήδειων της αγάπης που έχει ο κόσμος για κάποιες μπάντες.



Serj Tankian
Viza-Terra vibe-17/08/2010

12 χρόνια μετά ο Σέργιος ξανά στην Αθήνα, αλλά αυτή τη φορά μόνος του. Και τι μ' αυτό; Οτι έκαναν τα μέλη των SOAD κατα τη διάρκεια της παύσης τους, κρίνεται τουλάχιστον επιτυχημένο.
(+) Η πολιτική άποψη του Serj, η περσόνα Serj, η σχετική άνεση που είχαμε στο χώρο. Μια χαρά χυμαδιό οι Viza, που άνοιξαν τον Αρμενικής καταγωγής, πολίτη Νέας Ζηλανδίας που ζει στις ΗΠΑ.
(-) Πολύ «καλλιτεχνικό» πρόγραμμα με ελάχιστες στιγμές για πώρωση… Και ορχήστρα, και δώστου κομμάτι στα αρμένικα, και πάρε ένα για την γενοκτονία… Ωραία όλα αυτά, αλλά είμαστε κάφροι, τι να κάνουμε..;
Detail: Ας αφήσουμε τις ορχήστρες και τα μπλιμπλίκια και ας επανέλθουμε εις το πυρ το εξώτερο. Άλλωστε συτή τη στιγμή που γραφεται αυτό το κείμενο το πολυπόθητο reunion είναι πλέον γεγονός!


Οι 5 Κορυφαίες...



Fear Factory
Slavebreed, Karma Violens-Gagarin 205-12/03/2010


Άλλη μια παρθενική εμφάνιση που μας άφησε σέκους. Με νέο δίσκο στα μπαγκάζια τους και διανύοντας την δεύτερη φάση τους μας έκαναν τιμή να έρθουν. Προσωπικότητες με ειδικό βάρος μισού τόνου!
(+) Φοβερή μπάντα, άριστο attitude, εκπληκτική απόδοση. Δεν αστειεύεται το …εργοστάσιο του φόβου.
(-) Αν πρέπει να βρούμε κάτι αρνητικό είναι το προσωπικό ύφος και η θεματολογία των κομματιών που δεν επιτρέπουν γηπεδικές συνθήκες (λέμε τώρα…).
Detail: Ο Θεσσαλονικιός που ήταν δίπλα μας, μας εξέφραζε τον πόνο του για την σκηνή στη Σαλόνικα, όπου –όπως έλεγε- αν δεν ακούς Manowar και 80s δεν υπάρχεις. Υπερβολές.


Rammstein
Combichrist-Terra Vibe-28/06/2010



Πολλοί θα πούν οτι το γεγονός της χρονιάς ήταν το Sonisphere, (καλά για τους U2 ούτε λόγος) που για συγκεκριμένους λόγους το Viva δεν παραβρέθηκε. Ίσως. Αλλά μάλλον το συναυλιακό γεγονός της χρονιάς ήταν οι Rammstein. Και μη μου πείτε οτι οι άλλες μπάντες ήταν μεγαλύτερο απωθημένο απο τους Γερμανούς  και το περιβόητο show τους;  
(+) Σούπερ ήχος, ικανοποιητικο playlist, φοβερά εφέ και τζιτζιμπλίκια, όλο φωτιές να πετάγονται από παντού… Ιδανικό άνοιγμα από τους Compichrist-είμαστε όλοι άρρωστοι.
(-) Πολύ επαγγελματική εμφάνιση, και πολύ κρυόκωλος ο κόσμος αφού έχουν γίνει και της μόδας. Οι περισσότεροι άλλωστε γνώριζαν μόνο το Pussy, το πιο γελοίο κομμάτι που ακούστηκε την τελευταία δεκαετία-τουλάχιστον. Το παραξήλωσε με τα δήθεν αστεία ο πληκτράς.
Detail: Αν τρέξατε σαν έξυπνα παιδιά και προλάβατε τα φτηνά εισιτήρια, είναι μία από τις καλύτερες σχέσεις κόστους-θεάματος που έγινε τα τελευταία χρόνια.



Faith No More
Eject Festival: Bad Religion, Unkle, Obojeni Program, Zebra Tracks-Tae Kwon Do-13/07/2010


Ένα χρόνο πρίν, όσοι έκαναν το λάθος να βρίσκονται σε διακοπές (συμπεριλαμβανομένου του Viva) κατα την πρώτη επίσκεψη των Faith No More, και για λίγο καιρό μετά μούτζωναν κάθε πρωί την φάτσα τους στον καθρέπτη. Ώσπου ήρθε η είδηση για την δεύτερη ευκαρία!
(+) Ο σούπερ Mike Patton, τα κοστούμια της μπάντας, οι σχιζοφρενείς αλλαγές, μία τεράστια μπάντα στην τελευταία περιοδεία της (πριν την επόμενη).
Πριν από τους FNM οι Bad Religion ήταν εξαιρετικοί, αλλά με προβλήματα στον ήχο.
(-) Ο χώρος. Αν δεν ήσουν μπροστά, δεν άκουγες τίποτα. Τα πιάτα που έσπασε ο Mike στο τέλος, λογικό, σου λέει ...τι είναι Ελλάδα ...σπάω πιάτα, ...νεοέλληνες στα τέσσερα με κουδουνάκια…Και γαμώ τους πολιτισμούς εξάγουμε έτσι..;

Detail: Όταν ρωτάς κάθε λεπτό τι ώρα είναι πριν βγει η μπάντα στην σκηνή, ε, τότε είσαι στη σωστή συναυλία.



The Prodigy
Tae Kwon Do-17/09/2010




Αν με ρωτήσεις σε ποιά συναυλία μέσα στο 2010 είδα τον περισσότερο κόσμο να μήν ξέρει που πατάει και που βρίσκεται, τότε σίγουρα η απάντηση είναι στους Prodigy. Το μελύτερο πάρτυ που πραγματοποιήθηκε πέρσι στην Αθήνα. Όλες οι μουσικές φυλές σε λαϊκό προσκύνημα. Τίποτ’ άλλο!!!
(+) Ο Maxim είναι φτιαγμένος για να πωρώνει κόσμο και μπορούσε να κάνει μεγάλο μέρος του κοινού κυριολεκτικά ότι γούσταρε. Αν τους έλεγε να πα να πέσουν απ' το γκρεμό θα πήγαιναν.
(-) Ο χώρος. Ο ήχος. Όπως και με τους Faith No More από το κέντρο και πίσω δεν άκουγες τίποτα. Όποιοι ήταν υποψιασμένοι, ήταν πολύ πολύ μπροστά.
Detail: Ιδρώτας, πολύ ιδρώτας!



Ozzy Osbourne
Poem-Terra Vibe- 25/09/2010



Όσοι τον είχαν δεί το 2005 με τους Black Sabbath ήξεραν! Αλλά τα χρόνια περνούν σου λέει. Ο Ozzy για πρώτη φορά στην Ελλάδα μαζί με το σόλο ρεπερτόριο του. Μα είναι ποτέ δυνατόν μεταλλάς που σέβεται τον εαυτό του να μην παρεβρεθεί;   
(+) Το περπάτημα «πάω στο καφενείο μου στο Βοτανικό» του ημίτρελου Ozzy. Η προσεκτική απόδοσή των κομματιών, με σωστή συντήρηση για να βγάλει το 90λεπτο ο παππούς. Δεν έβρεξε τελικά αφού ο Θεός Ozzy, σταμάτησε τη βροχή που έπεφτε ακατάπαυστα τις ημέρες που κοντ-ozzy-γωνε η συναυλία.
(-) Το γεγονός ότι δεν πωλούταν Ozzy Holy Water και ο κόσμος που φάνηκε να μην… γνωρίζει το αντικείμενο. Χαμός έγινε μόνο στο χιτ Shot In The Dark. Θυμήθηκα μια συναυλία Judas Priest παλιότερα που ο κόσμος χτυπιόταν μόνο στο Breaking The Law και το Painkiller… Το mp3 έχει καταστρέψει μια ολόκληρη γενιά μου φαίνεται.
Detail: Ο Ozzy-Σώζει έκανε στην άκρη όλες τις αμφιβολίες που είχα για απόδοση/ηλικία/κέφι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: