24.3.09

Για κοίτα λίγο την κουζίνα!

Όταν μία μπάντα φτάνει σε τόσο υψηλά καλλιτεχνικά επιπέδα, δεν μπορείς παρα να μείνεις άναυδος και εκστασιασμένος απο τέτοιας έκτασης έμπνευση. Όλοι οι μουσικοί προσπαθούν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο (κι ας μην το παραδέχονται) να μείνουν στη μνήμη όσο περισσότερων ανθρώπων γίνεται. Δεν θέλουν να τους ξεχάσουν όλοι και να περάσουν στα αζήτητα!
Όταν ομως ο στόχος δεν μένει απλά εκεί και ξεκινάς να επικεντρώνεσαι στο πως θα αλλάξεις το μουσικό ρού του πλανήτη, τότε αρχίζεις να ψάχνεις την κουζίνα σου.....!


Κάπως έτσι λοιπόν πρέπει να ξεκίνησε και μια παρέα κατα το 1993 στη Νορβηγία. Ο λόγος για τρία απίστευτα παλλικάρια (Egil Hegerberg, Kristopher Schau, Aslag Guttormsgaard), τους Hurra Torpedo, απο το Όσλο. Αρχίζουν λοιπόν πέρα απο μια κιθάρα και βρίσκουν πλυντήρια, φούρνους απλούς, φούρνους μικροκυμάτων, ψυγεία, κουζίνες και οτι άλλο μπορεί κανείς να βρεί σε μία κουζίνα για τα υπόλοιπα όργανα της μπάντας.
Γίνονται αρκετά γνωστοί όταν το 1995 παίζουν ζωντανά σε μία νορβηγική εκμπομπή (Lille Lordag-Little Saturday δηλαδή) διασκευή το Total Eclipse Of Your Heart της Bonnie Tyler (βλέπε βίντεο απο κάτω).

Αυτό ήταν! Και εκεί να είχαν σταματήσει, θα αρκούσε για το στόχο που έχουν βάλει!

Με τη βοήθεια λοιπόν της τεχνολογίας (βλέπε you tube) τα τελευταία χρόνια μαθαίνονται τα κατορθώματα τους και έξω απο το χωριό τους. Τους παίρνει λοιπόν η Ford (!) το 2005 και αρχίζει να τους βολοδέρνει απ' άκρη σ΄άκρη στας γνωστάς Πολιτείας για την προώθηση ενός νέου μοντέλου της (Ford Fusion). Γυρίζουν και όλο αυτό το σούρτα φέρτα σε ένα mockumentary ονόματι The Cursing Blow και η αντίπερα όχθη είναι πλέον δικιά τους.

Πέρα απο κάποιες πρώτες προσπάθειες (To håndfaste burgere-cassete 1992, Stockholm-7" vinyl 1995) μόλις το 2005 βγάζουν σε CD τη διασκευή-σταθμό. Ενώ ένα χρόνο μετά κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ ονόματι παρακαλώ Kollossus of Makedonia (!!!!-εντάξει οι τύποι δεν παίζονται).
Μέλη των Hurra είναι μπλεγμένοι και σε άλλες νορβηγικές μπάντες με παρόμοιες φιλοδοξίες όπως οι Black Debbath, The Cumshots, Bare Egil Band, Thulsa Doom, Gartnerlosjen, Kåper Gjete, Sinsen, Reidar Roses Orkester, Datsun κ.α. Συνοδοιπόρος σε αυτό το παρεάκι όλα αυτά τα χρόνια είναι η Duplex Records οπου τα κατορθώματά της ίδιας και των υπολοίπων θα τα δούμε οσονούπω.